Milyen életterületeken lehetek segítségedre?

Féltékenység

Féltékenység?

A féltékenységtől való megszabadulás első lépése, hogy megértjük az érzés természetét, vagyis a kialakulását és a célját.

A szerelmi féltékenységnek látszólag három, valójában csak két szereplője van. Az a két szereplő fontos, akik az alap párkapcsolatban élnek, a csábító nem lényeges szereplő a megoldás szempontjából, Ő csupán jelenlétével jelzi, hogy valami megérett a változásra, az alap kapcsolatban élők számára. (A változás nem jelent elválást, sőt a szakítással csak nőnek a problémák, melyek tovább élnek a következő kapcsolatban.)

Az alap kapcsolatnak két szereplője van: nevezzük őket most Féltőnek és a Féltettnek.

A Féltő éli át a féltékenység érzését.

A Féltett viselkedésével váltja ki a Féltő reakcióját.

Mi a féltékenység célja?

  •  A féltékenység érzés célja a Féltő személy számára: valami olyan hiányzik az alap kapcsolatodból, amit a párod számára nem tudsz kommunikálni olyan módon, hogy Ő a szavaidból azt hallja meg, amit te szeretnél neki mondani.
  • A Féltett személyben pedig a bűntudat jelenik meg, mi olyat tettem, amivel ezt a rossz érzést (viselkedést) váltom ki a páromból? (ezek a folyamatok a tudatos szint számára nem láthatóak.) Ezért nem tudja azt hallani, amit a Féltő mondani akar neki.

Lényekében arról van szó, hogy a Féltő szeretne valamit a párjától, nem tudja jó elmondani, a Féltett pedig akár hogy figyel nem képes megérteni a párját. Ezekben a beszélgetésekben nem szavak sorrendje, vagy a beszéd sebessége számít. Minden szavunknak, mondatunknak van "aurája" jelentés környezete, ezt értjük félre a párunkkal történő beszélgetésben

Hogyan születik a féltékenység?

A féltékenység definíciója: az érzés akkor jelenik meg, amikor a számunkra fontos személy figyelmét elfordulni érzékeljük. (Engem már nem is szeret, Őt szereti mert neki/vele ezt teszi. ... velem pedig nem pedig nem.)

A számodra fontos személy hiába változtatja meg a viselkedését, a rossz érzés és a gyanakvás akkor is ott lesz a szíved mélyén, majd lassan szétrág belülről. Ez azoknál is így történik, akik 30-cm-nél messzebbre nem mennek egymástól. (Láttam párokat, akik össze voltak nőve, akár 10 évig is. Egyszer eljött a nap, hogy a valamelyik szereplőnek szűk lett a kapcsolat és több szabadságra vagy egyszerűen csak én-időre vágyott. Ott lett vége a kapcsolatnak.)

A féltékenység megjelenésekor nem szükséges, hogy a titkos harmadik valóságosan létezzen, elegendő, ha féltékeny személy elméjében ott van. (Az idő előrehaladtával a külvilágban is meg fog jelenni, vagy legalábbis a féltékeny ember látni véli.)

A féltékeny ember saját tapasztalatból tudja, hogy a számára fontos személy (Aki lehet: Anyu, barátnő, feleség, főnök, barát...) figyelmével szeretetével nem őt ajándékozza meg, hanem egy "betolakodót". Az érzés és a hozzá kapcsolódód reakció ekkor alakul ki. Ezen a ponton dől el, hogy birtoklási vágyas féltékenység születik, vagy önbizalom hiányos.

A birtoklási vágyas féltékeny viselkedése tulajdonságai: Domináns, irányító magatartás, lobbanékony, harag vezérli a cselekedeteit, a rosszérzése okozójaként előszőr a csábítót jelöli ki (vendetta), majd a saját párját.

Az önbizalom hiányos féltékeny viselkedésének elemei: szolgálatkész, süt, főz, vasal, elenged a buliba majd éjjel érted megy, stb. Viselkedését a szolgálatkészség vezérli; "attól félek, ha nem teszem meg amt kér, még azt a kevés figyelmet is elveszítem amit most kapok. És akkor mi lesz?"

Összefoglalva: 

  • A féltékenység megmutatja, hogy a kapcsolatban nem pontos, nem elégséges a kommunikáció.
  • A kialakult helyzetnek a párkapcsolat mindkét tagja okozója.
  • Az érzés üzenete, hogy a pontosabb kommunikáció kialakuljon, ami a rosszérzések jelenlétében nagyon nehezen kivitelezhető.
  • Mindegy, hogy a birtoklásivágy, az önbizalom hiány vagy a bűntudat kínoz, a megoldás nálad van. Az érzések feldolgozásával a kommunikáció energiája megváltozik és így lehetőség nyílik a kiegyensúlyozott párbeszédre, a kapcsolat új szakaszba léphet.

Sebők Zsolt

Kérdésed van?
Vedd fel velem a kapcsolatot!

Elérhetőségeim

Mi az az AnaLog módszer?

Bővebben az AnaLog módszerről

Milyen további területeken lehetek segítségedre?

Ide kattintva foglalhatsz időpontot

Sebők Zsolt
AnaLog konzulens, Mentor

A személyes (vagy online) találkozó során, közös munkával, megkeressük és átalakítjuk az események alakulásáért felelős tapasztalatokat. A legtöbb esetben ezzel az átalakítással a probléma fő okát szüntetjük meg.
Copyright © 2021 – 2024 | Sebők Zsolt - Minden jog fenntartva Honlapkészítés: Inspiráló Honlapok
envelopephone-handsetcalendar-fullmagnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram