+36 (70) 30 10 170
2019. október 28.
AnaLog Blog
címkék:none

Az akarat ösvényén

Létezik egy a társadalmunkat átjáró probléma, amely oly hatalmas. hogy felmérni sem tudták még.
Röviden arról van szó, hogy az életünk egy részében nem az történik amit szeretnék, ez talán még nem is lenne akkor gond, ha jobb dolgok történnék. Csakhogy velünk rosszabb dolgok történnek mint amit szeretnénk.
Kicsit pillantsunk ennek a mélyére:

  • Hányan élnek egyedül? Pedig kapcsolatban szeretnének élni, csakhogy nem találják meg azt a partnert akivel ez sikerülni tud.
  • Hányan szeretnének gyermeket? Ami nem köszönt be hozzájuk, pedig párkapcsolatban élnek.
  • Hányan betegek? Valójában egészségre vágynak.
  • Hányan dohányoznak, alkoholizálnak, vagy drogoznak, akik szívesen abbahagynák végleg? Ha tudnák a módját.
  • Hányan élnek szegénységben vagy háborús környezetbe, ők szívesen élnének nyugodt, kellemes, biztonságos környezetben.

Ezt a sor még hosszan lehetne folytatni, lényegében aki a Föld nevű bolygón él, az vagy önmaga, vagy közvetlen közeli kapcsolatai révén érintett valamelyik kérdésben.

Mi az oka annak, hogy nem az történik velünk amit szeretnénk?

Buddhától származtatják azt a gondolatot miszerint minden szenvedés ok a tudatlanság. Kicsit pontosabban a tudatosság hiánya.
Ez akár még igaz is lehet, csak sajnos egy lépéssel sem visz közelebb minket a megoldáshoz. Sőt aminek a problémája mellé még azt is a fejéhez vágják, hogy tudattalan vagy (amit ő butának is értelmezhet) annak előbb vagy utóbb felszalad a pumpa és olyan feszült lesz...
Szóval ezzel és az ehhez hasonló válaszokkal nem jutunk közelebb a megoldáshoz.

Ebben a cikkben szeretnék mutatni egy modellt, ami ha nem is oldja meg, legalább rámutat, hogy hol található ennek a problémának a gyökere.

Pillantsunk bele!
a Gondolatok: ebben a térben keletkezik a szándék, a gondolkodás révén tudunk megoldani problémákat.

Érzések: ebben a mezőben vannak eltárolva azok a rutinok, tapasztalatok, (az egyén életét irányító mini szoftverek) amelyek pl. fizikai biztonságunkért felelősek.

Cselekedetek: ezen a területen, ebben a mezőben történnek velünk az események.

Nézzünk egy példát: Hogyan tanulunk meg kerékpározni?
Gondolat: szeretnék kerékpározni, hogy a szüleimmel együtt mehessek. (nem lesz szükségem, 3.000 oldal írott szövegre a kerékpározás mikéntjéről és mások élményeiről)
Érzések: (pozitív tapasztalatok révén) kialakítom azt a "szoftvert" amitől képes vagyok megülni a drótszamarat, pl: futóbiciklin gyakorlok. Kezdetben szükségem lesz egy tapasztalt bicikliző támogatására, hogy kialakuljon egy pozitív szoftver csomag .
Cselekedet: Folyamatosan gyakorlom a kerékpározást és egyre több tapasztalatot szerzek. Kialakul bennem, hogy tudok kerékpározni és milyen jó a szüleimmel együtt lenni.

Így megy végbe a folyamat:
Van egy szándékom,
felépítem az érzelmi "szoftvert" a pozitív tapasztalatok révén.
Az történik amit szeretnék. 🙂

 

Most nézzük, mi történik ha nem sikerül a "szoftvert" jól felépíteni.

Pl. egyedül akarok megtanulni kerékpározni, mert szeretnék a nagyobb  testvéreimmel együtt menni és a szüleim nem érnek rá.
Nagyon kitartó vagyok, sokszor elesek, koszos leszek,  a ruhám is megsérül pár helyen, a bicikli is túl nagy.
Amikor Anyu meglát összeszid,  hogy miért szakadt el a ruhám, hogy lettem ilyen koszos és ez a rengeted horzsolás a térdemen és a kezemen. 🙁
Apu pedig azért szid össze, mert megsérült az ő kerékpárja, mert azzal kezdtem gyakorolni. 🙁
Ebben a közegben könnyen kialakul egy negatív szoftver csomag, aminek az a végkövetkeztetése: "nem tudok biciklizi és nem is akarok" bár ezt felvállalni nem olyan könnyű.
Aztán amikor az iskolában kerékpártúrát szerveznek, az indulás előtti napon beteg leszek, mert szégyellem, hogy nem tudok biciklizni, pedig mindenki tud és nem tudom nekik elmondani, hogy miért nem tudok, mert magam sem értem.

Lényeg: elindítok egy szándékot és nem az történik amit szeretnék.

Mi az ami ilyenkor történik?
A Gondolati mezőben elindítok egy szándékot, itt még minden rendben.
Az Érzelmek mezejében gellert kap a szándékom, (olyan "szoftverek" vannak a rendszerben, amelyek
A végén egy olyan Cselekvés - esemény jön létre, olyan helyzet alakul ki, amit nem akartam, sőt talán el akartam kerülni, mégis az történt meg.

A személyes (vagy online) találkozó során, közös munkával, megkeressük és átalakítjuk az események alakulásáért felelős tapasztalatokat. A legtöbb esetben ezzel az átalakítással a probléma fő okát szüntetjük meg.
Copyright © 2021 | Sebők Zsolt - Minden jog fenntartva Honlapkészítés: Inspiráló Honlapok
Iratkozz fel Te is email értesítőmre!

A hírlevelünk ingyenes szolgáltatás, havi maximum 1-2 alkalommal küldjük el. Ezen keresztül értesülhetsz a blogban megjelenő új írásokról is.

Nem küldünk levélszemetet! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

A hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhatsz róla. A feliratkozást követően megerősítő emailt küldünk a megadott email címre. Ha téves email címet adtál meg, vagy más iratkozott fel a nevedben, akkor az adataidat azonnal törölheted. Az adataidat harmadik fél számára nem teszem elérhetővé, és más célra nem használom fel.

envelopephone-handsetcalendar-fullmagnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram